Obec Malý Lapáš


Hlavná ulica 87/4
951 04 Malý Lapáš
037 7879 895
obecnyurad@malylapas.sk

Vážení rodičia,

keďže máme veľa detí navštevujúce aj iné materské školy, informuje Vás o aktuálnom stave ohľadom základnej školy. Obec Malý Lapáš mala do 1.9.2023 spoločný školský obvod s obcou Veľký Lapáš. Obec Veľký Lapáš z kapacitných a prevádzkových dôvodov vypovedala 31.8.2022 zmluvu o spoločnom školskom obvode. Pre školský rok 2023/2024 sa podarilo umiestniť 10 detí na ZŠ Nábrežie mládeže za obrovskej podpory Mesta Nitra a jeho odboru školstva, mládeže a športu a aj podpory Komisie Mestského zastupiteľstva v Nitre pre školstvo, mládež a vzdelávanie. Ostatné deti umiestnili rodičia sami. V mestskom zastupiteľstve Mesta Nitra sú však poslanci, ktorí aktívne bojujú proti tomu aby deti z obcí pri Nitre navštevovali základné školy v meste. Vzhľadom na „ukážkové“ správanie sa niektorých našich rodičov voči vedeniu ZŠ Nábrežie mládeže v minulom roku bude náročné uzatvoriť dohodu s touto základnou školou, aj keď by sme boli radi. Intenzívne však komunikujeme s mestom, aby sa podarilo umiestniť deti do niektorej z jeho základných škôl. Naša situácia je iná, ako keď v dedine je základná škola a rodičia ich tam umiestniť nechcú ako keď my školu nemáme. Momentálne ani mesto Nitra nevie, koľko prvákov musí umiestniť a teda v tejto chvíli nevieme, kde je voľná kapacita. Porada riaditeľov je naplánovaná na konci tohto mesiaca.

My by sme tiež od Vás, milí rodičia, potrebovali informáciu, či už viete, na ktorú základnú školu vaše dieťa prihlasujete (napr. cirkevná základná škola, iná základná škola kde má vaše dieťa už súrodenca, základná škola kvôli športu, ... ) alebo či bude mať vaše dieťa odklad školskej dochádzky. Informáciu prosím pošlite na starosta@malylapas.sk Potrebujeme vedieť, pre koľko detí musíme nájsť miesto v Nitre.

Poradie pri prijímaní žiakov do 1.ročníka, na ktorom sa zhodli riaditelia škôl v meste Nitra je trvalý pobyt v školskom obvode, súrodenci, dieťa s trvalým pobytom v meste z iného obvodu, Ukrajinec, dieťa z okolitej obce.

Obec Malý Lapáš má vybraný pozemok pre novú základnú školu, investícia sa nachádza momentálne vo fáze tvorby projektu pre územné rozhodnutie.