Obec Malý Lapáš


Hlavná ulica 87/4
951 04 Malý Lapáš
037 7879 895
obecnyurad@malylapas.sk

Prítomní:

PaedDr. Peter Švec Ph.D. – starosta obce, Ing. Marek Blaško – zástupca starostu, Ing. Daniel Benko, Vladimír Benko, Ing. Marek Blaško, Peter Dian, Bc. Matej Grác, Ing. Juraj Husár, Martin Moravčík, Ing. Gabriela Baková - hlavný kontrolór 

Program rokovania

  1. Otvorenie
  2. Voľba mandátovej a návrhovej komisie
  3. Nájomná zmluva "Hostinec u Zemanov"
  4. Rôzne
  5. Interpelácie poslancov
  6. Diskusia
  7. Záver

1. Otvorenie

Starosta privítal prítomných a otvoril 5. zasadnutie OZ. Starosta skonštatoval, že OZ je uznášaniaschopné. Starosta dal hlasovať o programe rokovania tak ako bol program zverejnený.

Uznesenie č. 38/2023

Obecné zastupiteľstvo v obci Malý Lapáš

  • schvaľuje

program 5. zasadnutia obecného zastupiteľstva obce Malý Lapáš dňa 29. 3. 2023.

Za

7

Ing. Daniel Benko, Vladimír Benko, Ing. Marek Blaško, Peter Dian, Bc. Matej Grác, Ing. Juraj Husár, Martin Moravčík

Proti

0

 

Zdržal sa

0

 

Nehlasoval

0

 

Neprítomní

0

  

Následne starosta vyzval poslancov na doplnenie programu. Nikto z poslancov návrh nemal.

2. Voľba mandátovej a návrhovej komisie

Starosta vyzval poslancov na nominovanie členov návrhovej a mandátnej komisie. Za predsedu komisie bol navrhnutý poslanec Juraj Husár, ostatní členovia Marin Moravčík a Vladimír Benko. 

Uznesenie č. 39/2023

Obecné zastupiteľstvo v obci Malý Lapáš

  • schvaľuje

členov návrhovej a mandátnej komisie v zložení:  

Predseda:        Ing. Juraj Husár    

Člen:      Martin Moravčík

Člen:      Vladimír Benko

Za

7

Ing. Daniel Benko, Vladimír Benko, Ing. Marek Blaško, Peter Dian, Bc. Matej Grác, Ing. Juraj Husár, Martin Moravčík

Proti

0

 

Zdržal sa

0

 

Nehlasoval

0

 

Neprítomní

0

 

 

Predseda komisie potvrdil, že OZ je uznášaniaschopné.

3. Nájomná zmluva "Hostinec u Zemanov"

Starosta informoval poslancov o výsledku zasadnutia komisie z vyhodnotenia výsledkov VOS na prenájom krčmy PaedDr. Peter Švec Ph.D. – starosta obce, Ing. Marek Blaško – zástupca starostu, Ing. Daniel Benko, Ing. Juraj Husár, Martin Moravčík, Martina Tóthová, Ing. Pavol Bielik.

Pani kontrolórka informovala poslancov, že už neschvaľujú zmluvu, tá sa uzatvára na základe vyhodnotenia komisiou. Poslanci informáciu berú len na vedomie.

Počet preložených návrhov:     3

Návrh č. 1: Simona Máčiková, Gaštanová ulica 580/11, Malý Lapáš, doručené 20.03.2023

Návrh č. 2: M. R. P. Stav s.r.o., Slnečná ulica 187/6, Malý Lapáš, IČO: 54884276, doručené 22.03.2023

Návrh č. 3: Záhradný servis M & M s.r.o., Veľký Lapáš 251, Veľký Lapáš, IČO: 55229328, doručené 22.03.2023

Návrh č. 1 je podaný fyzickou osobou a preto nespĺňa podmienku účasti. Návrh č. 2 a návrh č. 3 je podaný spoločnosťami s oprávnením na činnosti účelu prenájmu. Overenie vykonala komisia na základe predložených výpisov z obchodného registra. V návrhu č. 2 aj návrhu č. 3 navrhovateľ deklaruje, že ak výška investície presiahne sumu 23 760,00 eur nebude  zvýšené náklady od prenajímateľa vyžadovať. Komisia posúdila navrhovaný rozsah rekonštrukcie, posúdila jeho finančnú náročnosť, funkčnosť a inovatívnosť a jednohlasne odporúča Obecnému zastupiteľstvu v Malom Lapáši uzatvoriť nájomnú zmluvu s navrhovateľom č. 3 - Záhradný servis M & M s.r.o., Veľký Lapáš 251, Veľký Lapáš, IČO: 55229328. Komisia zároveň predkladá Obecnému zastupiteľstvu Rozpočet rekonštrukcie vypracovaný na základe podkladov navrhovateľov. Predpokladaná výška investície aj s realizáciou stropu je 29 121,85 eur.

Poslanci si v diskusii prebrali navrhované technické riešenie a následne dal starosta hlasovať o uznesení.

Uznesenie č. 40/2023

Obecné zastupiteľstvo v obci Malý Lapáš

  • berie na vedomie

Stanovisko komisie pre vyhodnotenie návrhov verejnej obchodnej komisie na prenájom nehnuteľnosti „Hostinec u Zemanov“, Hlavná ulica 91/5, Malý Lapáš na parcelnom čísle 60/1, zapísaná na LV č. 1552 - existujúce nebytové priestory okrem priestoru pódia (145 m2) a terasa (53 m2)

Za

6

Ing. Daniel Benko, Vladimír Benko, Ing. Marek Blaško, Bc. Matej Grác, Ing. Juraj Husár, Martin Moravčík

Proti

0

 

Zdržal sa

1

Peter Dian

Nehlasoval

0

 

Neprítomní

0

 

 4. Rôzne

Starosta informoval poslancov, že z pôvodne plánovaných 15 detí, ktoré mohli byť prijaté na Základnú školu Nábrežie mládeže, za to zredukovalo na 10. Škole pribudol do školského obvodu Zobor a Dražovce. V prípade, ak by sa nejaké deti neboli prijaté na žiadu zo škôl, určí školu Regionálny úrad školskej správy.

Starosta informoval poslancov o podmienke z Okresného úradu usporiadať druh pozemku pod cestami, pretože je tam orná pôda do konca roku 2022. Termín sme stihli a už máme v rukách rozhodnutie z katastra o zmene druhu pozemku.

Poslanec Dian informoval o stretnutí rodičov so starostkou obce Veľký Lapáš kvôli základnej škole. Výsledok je, že priestor v budove školy nie je.

Poslanci udelili slovo p. Karabinošovi z Golianova. Ten sa informoval o možnej zámene pozemku za jeho podiel na parcele na ktorej je multifunkčné ihrisko. Starosta odpovedal, že požadovanú parcelu od obce nie je možné zameniť, lebo obec ju chce využívať pre budúcu cestu a bude hľadať inú vhodnejšiu. Pán Karabinoš prezentoval ďalší návrh na zámenu, parcely E 144, 145, 146, pričom uviedol, že jeho teta darovala v minulosti polovicu 7á pozemku, kde je teraz multifunkčné ihrisko a zvyšných 3,5 á chce on zameniť z pozemok s rozmermi 13 x 27 metrov približne s prístupom z Jágerskej ulice. Starosta sa spýtal na zámer, p. Karabinoš odpovedal, že zatiaľ žiadny. Starosta upozornil, že v územnom pláne tam nie je umožnený žiadny typ výstavby, je určená na zeleň a športovisko a nie tam možné dodržať regulatívy výstavby, ako sú uličná čiara a minimálne rozmery pozemkov. Poslanec D. Benko navrhol odkúpiť podiel, avšak p. Karabinoš uviedol, že ho predať nechce. Ďalší návrh pol pozemok vedľa čističky. Starosta uviedol, že ani ten pozemok nie je určne na výstavbu a obec ho má na rozšírenie ČOV. Starosta zopakoval, že minimálne výmera na stavebný pozemok je 600 m2. Poslenec Blaško odprezentoval ako bude vyzerať križovatka Zoborská Muránska, kde chce p. Karabinoš pozemok s tým, že obec tie parcely potrebuje.

Poslanec Blaško požiadal p. Karabinoša informáciu, za koľko by podiel predal, ten uviedol, že 100 eur za m2. Starosta ponúkol vinohrad, ktorý by obec mohla kúpiť. Túto alternatívy p. Karabinoš odmietol. Poslanec Blaško zopakoval, že pozemok za zberným dvorom potrebujeme, aj pozemky okolo križovatky Zoborská a na pozemkoch popri Jágerskej sa stavať nedá.

Pán Karabinoš opätovne uviedol, že 3,5 á je krásny stavebný pozemok. Starosta zopakoval, že ani na Malom ani na Veľkom Lapáši nie je možné postaviť na pozemku menšom ako je 600 m2. Po voľnej debate starosta uviedol, že obec dá vypracovať znalecký posudok a bude sa rokovať potom ďalej.

5. Záver

Starosta rokovanie ukončil.

V Malom Lapáši, 5.4.2023                                                       PaedDr. Peter Švec, Ph.D.

                                                                                             starosta obce