Obec Malý Lapáš


Hlavná ulica 87/4
951 04 Malý Lapáš
037 7879 895
obecnyurad@malylapas.sk

Obec Malý Lapáš, pri príležitosti 550-teho výročia prvej písomnej zmienky o sídle „Malý Lapáš“, vyhlasuje fotografickú súťaž „Malý Lapáš v minulosti a dnes“.

Súťažiť sa bude v dvoch kategóriách

  1. Malý Lapáš v minulosti
  2. Malý Lapáš dnes

Téma súťaže: fotografie vyhotovené v priebehu všetkých rokov existencie obce, architektúra, zachytenie rôznych okamihov zo života v minulosti a súčasnosti, podujatí, poprípade rôzne detaily, ktoré si bežne nemusíme všimnúť, ale fotograf ich videl a zachytil fotoaparátom.

Termín uzávierky súťaže: 30. 4. 2024

Odborné hodnotenie: máj 2024

Porota bude zostavená zo zástupcov obce a odborného porotcu – fotografa.

Najlepšie fotografie sa stanú stálou výzdobou Domu č. 85.

Spôsob doručenia fotografií

Digitálne fotografie môžu autori zaslať e-mailom na adresu obecnyurad@malylapas.sk. Fyzické fotografie môžu obyvatelia priniesť na obecný úrad. Každá fotografia musí byť riadne označená menom, priezviskom a kontaktom. Fotografie poskytnuté z rodinných archívov budú ich majiteľom vrátené.

Prvá písomná zmienka o obci Lapáš sa nachádza v Zoborskej listine z roku 1113. "V Štitároch má svätý Hypolit štyri poplužia zeme, Malanta má tiež štyri poplužia, v Lapáši jedno poplužie, podobne v Janíkovciach, aj v Nevidzi. V Pohraniciach má svätý Hypolit spoločnú zem a vinice s ostatnými roľníkmi; medzníkom dediny Pohranice je studňa Ciker a miesto Scumedi. V majeri Gron je kúpená zem sedemdesiatsedem jutár od muža menom Deda."

Obec vznikla delením rodového zemianskeho majetku na území Veľkého Lapáša asi v 15. storočí. Prvá písomná zmienka o Malom Lapáši je z roku 1474. Malý Lapáš sa vyvíjal ako zemianska obec s poľnohospodárskym charakterom, ktorá nepodliehala zdaneniu.

Viac o histórii obce sa dozviete na https://www.malylapas.sk/o-obci/historia-obce