Obec Malý Lapáš


Hlavná ulica 87/4
951 04 Malý Lapáš
037 7879 895
obecnyurad@malylapas.sk

Na oplodí orechov škodí vrtivka orechová (Rhagoletis completa). Do Európy sa škodca dostal zo Severnej Ameriky, na Slovensku bol objavený v roku 2012. Dospelé jedince sa objavujú v júli až auguste, samičky nakladú vajíčka na zelené oplodie pod kožu plodov. O 3 až 7 dní sa z nich vyvinú larvy, ktoré sa kŕmia šupkou obvykle 3 až 5 týždňov. Zakuklia sa v pôde pod stromami a prezimujú v štádiu kukly. Z nich sa vyvinú dospelce – muchy – a história sa opakuje. Muchy sú schopné preletieť veľké vzdialenosti (uvádza sa i 300 km/rok), na rôzne územia ich zanáša aj vietor a dážď.

Z ochranných mechanických opatrení sú dôležité odstraňovanie a likvidácia chorých plodov, kyprenie pôdy pod stromami. S chemickou ochranou sa odporúča začať v čase náletu dospelých múch, t. j. asi začiatkom júla, a ošetrenie opakovať v 7- až 10-dňových intervaloch až do obdobia asi 1 mesiac pred zberom, t. j. približne do polovice augusta. Ak samičky nakladú vajíčka po tomto termíne, z nich vyvinuté larvy už nemajú dostatok času na ďalší vývin a nezakuklia sa.

Posledný postrek (v auguste) stromov je potrebné urobiť najmä v oblastiach, kde sa vrtivka orechová vyskytla v minulých rokoch. Z prípravkov sú vhodné napr.: DECIS PROTECH ovocie a zelenina, MOSPILAN 20 SP.

Pramene:

https://eshop.ekoclovek.sk/vrtivka-orechova/

https://nasazahradka.sk/ako-na-cervive-orechy-tak-aby-ste-mali-o-rok-zdrave-plody/

https://shop.ecophyta.sk/blog/vrtivka-orechova-sa-stala-od-minuleho-roku-najvyznamnejsim-skodcom-orecha-vlasskeho--co-to-je-za-skodcu-a--ako-sa-s--nim-vysporiadat-ekologicky-najdete-v--tomto-kratkom-blogu--texte/